Kurkumajauhetta ja kurkumasmoothie pöydällä

Kurkumaa mausteeksi, kurkumiinia terveysvaivoihin

 

Kurkuma on ollut jo pitkään trendimauste, mutta se ei välttämättä ole edelleenkään kovin yleinen mauste suomalaisissa keittiöissä. Aasiassa tätä inkiväärinsukuista kasvia on sen sijaan käytetty jo vuosituhansia mauste- ja rohdoskasvina. Jos kurkumasta haluaa apua terveysvaivaan, on tehokkainta nauttia kurkumasta eristettyä kurkumiinia kapselina.

Kurkumaa on tarjolla maustejauheena ja tuoreena juurena tavallisissa kaupoissa. Lisäksi kurkumasta eristetään sen terveydellisesti vaikuttavaa ainetta kurkumiinia, jota on saatavana kapseleina.

– Kurkumaa voi laittaa vaikkapa kasviscurryn sekaan ja muutenkin moniin ruokiin, juomiin ja jopa leivonnaisiin, sillä sen maku on melko mieto. Tuoretta kurkumaa voi lisätä myös esimerkiksi smoothieen tai vihermehuihin, lisensoitu FLT ravintovalmentaja Annika Havaste vinkkaa.  Mausteessa kurkuman kurkumiinin määrä on pieni ja sen imeytyminen on hyvin vähäistä. Tuoretta kurkumakasvia ja -maustetta käyttäessä kannattaakin nauttia mustapippuria ja hyvälaatuista rasvaa samaan aikaan, jotta kurkumiini imeytyisi, kertoo Annika.

Kurkumiini

Kurkumasta hyödynnetään yleensä sen juurakko, josta saadaan kurkuminoideiksi kutsuttuja vaikuttavia aineita. Tunnetuin kurkuminoideista on kurkumiini. Kurkuma ja sen sisältämät kurkuminoidit ovat sellaisenaan nautittuna huonosti elimistön hyödynnettävissä. Vaikka kurkumasta valmistettaisiin uutetta, siitä valtaosa hajoaa ruoansulatuksen vaikutuksesta, eikä sen sisältämä kurkumiini pääse vaikuttamaan elimistössä. Jos kurkumiinista haluaa apua terveysvaivaan, on tehokkainta nauttia sitä kapselina. Näin saadaan vaikuttavaa ainetta monin kerroin enemmän.

Kurkumaa on tutkittu rohdoskasvina hyvin paljon.

Pharma Nordin Curcumin -ravintolisä

Korkealaatuisista ravintolisistä tunnetun Pharma Nordin Curcumin-valmiste sisältää lipideillä suojattua kurkumiinia, mikä suojaa kurkumiinia ruoansulatuksen vaikutuksilta, kuten vatsahapoilta. Uutteen lipofiilisen matriisin suojan ansiosta rasvaliukoisen kurkuman liukeneminen helpottuu ruoansulatuskanavassa, mikä puolestaan parantaa aktiiviaineiden imeytymistä ja pääsyä kohdekudoksiin, selventää Pharma Nordin Katja Saarikoski. Suojattu kurkumauute vaikuttaa jopa 24 tuntia, joten yksi Curcumin Pharma Nord -kapseli päivässä riittää. Valmiste sopii myös vegaaneille, sillä se ei sisällä eläinperäisiä ainesosia ja sen kapselikuoret ovat kasviperäiset, Katja lisää.

Kurkumiinia käytetetään yleisesti vastustuskyvyn tueksi ja antioksidanttina hillitsemään matala-asteista tulehdusta. Perinteisesti sitä on käytetty mm. ruoansulatusvaivoihin ja maha-suolikanavan liikahappoisuuteen.

Yksi Curcumin Pharma Nord -kapseli päivässä riittää, sillä suojattu kurkumauute vaikuttaa jopa 24 tuntia.

Asiantuntijat: FLT ravintovalmentaja® Annika Havaste sekä elintarviketieteiden maisteri, Country Manager Katja Saarikoski, Oy Pharma Nord Ab

Kuvat: Osha Key/Unsplash ja Oy Pharma Nord Ab

Menu