Pyörällä saaristoon: Puumalan saaristoreitti

Ajatus pyöräretkestä saaristoon tuo monille mieleen Turun saariston rengasreitin, mutta tiesitkö, että Saimaalta löytyy Puumalan saaristoreitti? Kauniilla maisemareitillä saarien välillä matkataan pyörän lisäksi lossilla ja Norppa II -pyörälautalla. Pyöräiltävä matka on noin 60km, joten reitti sopii hyvin päiväretkeksi. Matkan varrella on kuitenkin runsaasti majapaikkoja, joten voit varata reissuun useammankin päivän.

Pyöräilijä Puumalan saaristoreitillä, järvi tien molemmalla puolella
Jäätelöpurkit käsissä näköalapaikalla järvimaisemassa

Pyöriä vuokraa Saimaa Bikes ja vuokrapisteitä on useita. Sahanlahdesta aloitettuna reitin alkupuolella on mm. Pistohiekan ranta sekä upea Lietveden maisematie. Kahvi- ja jäätelötauon voi pitää Lietveden maisemakioskilla.

Norppa 2 -lautta Nestorinrannan satamassa
Norppa-patsas järvessä

Hurissalon ja Lintusalon välillä kulkee Norppa II -lautta. Pyörälautta kulkee kerran päivässä molempiin suuntiin, joten lauttamatka on hyvä varata etukäteen. Keskikesällä lautta kulkee kahdesti päivässä.

Lintusalon puolella lautta saapuu Nestorinrantaan. Tunnet varmaan laulun Saimaan saaresta, Nestori Miikkulaisesta ja norpasta? Tuo saari on juuri Lintusalo, sillä lähellä Nestorinrantaa asui laulun esikuva Nestori Reponen. Lauttarannassa on sekä Nestorin että norpan patsaat.

pyörä keltaisessa lossissa järvimaisemassa
Punainen puutalo ja terassi järven rannassa

Juuri ennen lossia kannattaa pysähtyä Niinisaaressa, jossa on mm. ravintola ja viinitila. Matka jatkuu Puumalan keskustan läpi takaisin Sahanlahteen, johon voi pyörät palautettua vaikka jäädä burgerille Rantamakasiinin ravintolaan.

Kuvat: Success Storyn Milla

Menu